Venerahoituksen vaihtoehdot

Mitä olisikaan Suomen kesä ilman auringonpaistetta ja veden liplatusta? Tai ilman laiturin narinaa ja raikasta meren tai järven tuoksua? Oma vene kuuluu monien kesähaaveisiin, mutta sesonkiluonteinen harrastus tuo mukanaan useita haasteita etenkin rahoituksen kanssa.

Mitä veneharrastus on?

Veneily on suosittu, kesään ja syksyyn painottuva harrastus, johon voi osallistua parhaimmillaan koko perhe. Siinä yhdistyy niin liikunta ja virkistäytyminen kuin luonnosta nauttiminen ja yhdessä tekeminenkin. Suomessa mahdollisuudet veneilylle ovat otolliset – onhan Suomi tuhansien järvien maa. Lisäksi Suomen rannikkoalue tarjoaa monipuolisia veneilyreittejä kauniine maisemineen, joten uutta nähtävää riittää aina.

Vaikka Suomen luonto tarjoaa veneilylle mahtavat olosuhteet, kynnys harrastuksen aloittamiselle saattaa olla suuri. Veneilyharrastus voi pahimmillaan koitua liian suureksi vastuuksi taloudellisesti, minkä vuoksi veneilyyn kannattaa perehtyä huolellisesti ennen suuriin investointeihin ryhtymistä. Oman veneen ostaminen voi olla taloudellisesti suuri hankinta, jonka rahoitus täytyy punnita tarkkaan.

Veneen ostoon liittyy monia seikkoja, joita kannattaa miettiä ennen rahoituksen suunnittelua. Ostajan kannattaa pohtia, mihin käyttötarkoitukseen vene on tulossa ja mistä veneelle tahtoo laituripaikan. Erilaiset venetyypit on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin: alumiinivene on kestävämpi vaihtoehto kalastukseen, lasikuituveneen sisätilat tuovat lisämukavuuksia, RIB-vene sopii vauhdista nauttiville ja perinteinen puuvene tuo veneilyyn tunnelmaa. Venepaikkaa joutuu myös hakemaan ajoissa jo alkuvuodesta, joten veneen hankkimista kannattaa suunnitella ajoissa.

Miten rahoittaa veneharrastus?

Ensimmäisen veneen ostajalla voi mennä pää pyörälle netistä löytyvien lainatarjousten ja erilaisten vertailukohteiden johdosta. Myös itse veneistä ja varusteista löytyy valtavasti tietoa, ja aloittelijan voi olla vaikea tunnistaa, mihin tietoon luottaa. Veneilyharrastukseen saa halutessaan uppoamaan sievoisen summan, joten omaa harkintaa onkin hyvä käyttää ennen osto- tai lainapäätöksiä. On hyvä myös ottaa huomioon, että veneeseen kuuluu kustannuksia myös sesongin ulkopuolella – esimerkiksi talvisäilytyspaikat.

Veneistä ja varusteista löytyy runsaasti hintaeroja

Venealan Keskusliiton Finnboatin mukaan noin joka seitsemäs suomalainen omistaa jonkinlaisen veneen. Suosituimpina veneinä on vuosia säilynyt suomalaisvalmisteinen alumiinivene Buster. Seuraavaksi suosituimpia ovat lasikuituiset Yamarin ja Bella. Kaikkein suosituin on kuitenkin lasikuituinen soutuvene, joita myydään jopa tuhansia kappaleita vuodessa.

Oli ostohaaveissa sitten jokin suosituimmista venemalleista tai ei, veneiden hinnat vaihtelevat venetyypin ja merkinkin mukaan. Uusi pienehkö lasikuituvene ilman sisätiloja maksaa yleensä 15 000–50 000 euroa. Uudehkojen puuveneiden hintataso on myös kymmeniä tuhansia, joskus jopa enemmänkin. Pelkät soutuveneet airoineen maksavat yleisesti 1000–6000 euroa, mutta sellaisen voi löytää alle tonnilla. Sisätilalliset moottoriveneet voivat maksaa kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin euroihin, jolloin lainaa joutuu lähes väistämättä nostamaan.

Veneen hintaan vaikuttavat myös vakuutukset, huoltovälineet, sekä mahdolliset varaosat ja lisätarvikkeet, kuten kaikuluotaimet, ankkurivinssit, kaiteet tai yhdistelmälaitteet. Säästäminen venettä varten kannattaa siis aloittaa ajoissa ja omaa rahoitustaan on hyvä suunnitella. Taloudellisiin investointeihin ryhtyminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta veneilystä saadut kokemukset ovat lopulta hintansa arvoisia.

Harkitse käytettyä venettä

Yksi keino vähentää veneilyn aloittamiseen liittyviä kustannuksia on hyödyntää käytettyjen veneiden ja varusteiden myyntipalveluita. Veneen ostaminen käytettynä voi alentaa tuntuvastikin hintatasoa, ja käytetylläkin veneellä pääsee osaksi veneilyharrastusta ja kiinni veneilyn suomiin kokemuksiin ja tunnelmaan. Käytetyn veneen ostamiseen liittyvät silti samat, elleivät tarkemmatkin, kriteerit kuin uuden veneen ostoon.

Käytettyä venettä ostaessa tulee ottaa huomioon, ostaako veneen liikkeestä vai yksityiseltä henkilöltä. Liikkeestä ostettaessa kuluttajansuojalaki suojaa ostajaa, mutta yksityishenkilön kanssa tehdyistä kaupoista täytyy olla kauppakirja, joka riitatilanteessa toimii ratkaisevana tekijänä. Yksityisen henkilön kanssa on hyvä kaupantekotilaisuudessa pyytää nähtäville muun muassa edelliset kauppakirjat, vakuutus-, katsastus- sekä rekisteritodistukset ja veneen huoltokirja. Venettä kannattaa ehdottomasti myös koeajaa ennen ostopäätöstä.

Veneet säilyttävät arvonsa yleisesti hyvin, joten hintapyyntöä kannattaa verrata veneen markkinahintaan. Markkinahinta antaa suuntaa veneen kohtuullisesta hintatasosta, jolloin ensiveneen ostajakin saa tehtyä reilut kaupat. Aloittelevan veneilijän on myös hyödyllistä konsultoida kokeneempaa veneilijää, jos se on mahdollista. Käytettyjen venetarvikkeiden ostoon on hyvä soveltaa samoja käytänteitä ja testata mahdollisia laitteita ennen ostoa. Lisäksi tavallinen maalaisjärjen käyttö auttaa epävarmoissa tilanteissa.

Venelainakin kannattaa kilpailuttaa

Veneen ostaminen saattaa koitua kalliimmaksi kuin alun perin olisi ajatellut. Moni joutuu turvautumaan lainannostoon toteuttaakseen haaveensa omasta veneestä, mutta huolellisesti hoidettuna se helpottaa mahdollisuutta päästä veneilyn pariin. Lainatarjouksia löytyy runsaasti eri lainapalveluista, ja ne voivat vaihdella myös lainapalvelun sisällä. Nyrkkisääntönä on, että mitä suuremmalle lainalle on tarve, sitä tärkeämpää lainojen kilpailuttaminen on. Näin välttyy ylisuurilta koroilta ja takaisinmaksu säilyy realistisena.

Lainatarjousten hakeminen on useimmiten ilmaista ja se kannattaakin tehdä. Lainojen kustannuksissa voi olla suuriakin eroja ja korkojen kanssa pitää olla tarkkana. Venettä varten lainaa myönnetään usein enintään 60 000 euroa ja takaisinmaksuaikaan pystyy itse vaikuttamaan. Laina-aikaa voi saada jopa 15 vuodeksi yli 10 000 euron lainoissa. Korot yleensä vaihtelevat riippuen lainasummasta – useimmissa tapauksissa ne ovat 4–10 %. Venelainoihin harvoin tarvitaan takaajia tai vakuuksia, mutta veneen ostajalla on silti hyvä olla taloudellinen tuki ja venevakuutus.

Venelainan hakeminen on melko suoraviivaista ja lainoja kannattaa kilpailuttaa useamman sivun kautta ja valita niistä paras. Lainan hakemiseen menee yleensä vain muutamia minuutteja, ja lainatarjoukset saapuvat heti hakemuksen jälkeen. Pelkät tarjoukset eivät kuitenkaan sido mihinkään, vaan vasta tarjouksen jälkeen luodaan lainasopimus lainanantajan ja lainansaajan välille. Venelainan kanssa ei kannata hätäillä, vaan asiaan on tärkeä perehtyä huolellisesti.

Veneestä on lupa nauttia

Kun veneen ostamista on harkittu huolella ja rahoitus suunniteltu omaan elämäntilanteeseen sopivaksi, jäljellä ei ole muuta tehtävää kuin marssia venekaupoille. Veneenostosta ei koidu suurta stressiä, kun raha-asiat on hoidettu vastuullisesti alusta alkaen, ja näin omasta veneestä voi hyvillä mielin nauttia. 

Vene kestää käytössä parhaimmillaan vuosikausia, joten harrastuksesta riittää taatusti iloa pitkäksi aikaa – ja mikäs sen mukavampaa kuin nautiskella kesäpäivästä oman veneen kannella.

By Marko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *